Thursday, March 12, 2015

naks-naks!

nüüdseks on lõigatud ka noor perepirn ja kirss, vanu õunapuid vast kärbin nädalavahetusel ja kui mahti saan. 
ilmad on super: +5...+8, päike särab kuklas, kontoris ei taha üleüleüldse tööd teha praegu. tänagi käisin lõuna ajal kodus tiiru, panin voodipesu välja kuivama ja uitasin niisama õues, nina vastutuult ja silmad pungadel :) lihtsalt nii ilus! linnas pole veel kevadet aru saada, aga nagu loodusesse jõuad, kohe on näha. meil on ühe puu urvad hetkel neoonrohelised  - täitsa sürr! kergliiklustee kraavipervedel tärkab uus murukamar ja veed vulisevad kraavis. ma täitsa imestan, et kust see vesi tuleb - talve pole olnud, lund pole eriti sadanud, kuid kraavis on vesi täitsa kõrgel. isegi Soomaal pidi natuke uputama. 
perepirnipuu
see on ainult imelik, et naabritest vanapaar veel kohal pole. nad tavaliselt nagu kuldnokad - kohe esimese soojaga ilmuvad ja kukuvad kraapima. proual vist tervis kehvem ja härra ei taha üksi käia. nägime härrat ikka aasta viimasel päeval (tal pidavat olema selline traditsioon käia suvilat ja aeda üle vaatamas 31.12.) ja siis nüüd umbes kuu tagasi, aga püsivalt neid iga päev veel pole. loodan, et ilus ilm nad ikka välja meelitab. nemad siis sellised klassikalised nõuka-aja suvila pidajad, kes selles ei ööbi, vaid igal hommikul saabuvad linnakorterist ja õhtul tagasi lähevad (kuigi majake mu meelest täitsa elatav - veega ja puha).

pirni lõikamisest pidin tegelikult rääkima :) vaatasin veel hulga videosid ja lähenesin puule juba kindlamalt. kui eelmine hooaeg raamatust sama tarkust sai loetud, siis asi jäi ikka segaseks - välimise punga pealt, külgpunga peal - ??? nüüd sain pihta :D kaugelt vaadates saavutasin täitsa normaalse kuju. eriti kui arvestada, et tegemist on perepuuga, mis tähendab, et oksad on vastavalt sordile kas kiirema- ja tugevakasvulisemad või õrnemad ja väiksemad. 
ühe noore kirsipuu rapsisin ka poole hõredamaks, eks näis, mis sest saab. nüüd vähemalt ei lähe padrikuks nagu suur kirss seda on. 
kiigevaher
vanad õunapuud tuleb ka jälle üle käia - vesivõsusid on omajagu ja puud ikka liiga tihedad veel - oksad kasvavad risti-rästi üksteise sisse ja vahele. jube! ees ootab õunaaasta, tahaks saada suuremaid vilju, mitte miljon pabulat ;)
Herr Abikaasa siin räägib juba mitu aastat, et nuditud vahtraga (mitte väga vana puu, aga umbes 3-meetriseks saetud) tuleb midagi ette võtta. eelmisel aastal ei osanud ma veel midagi teha temaga. oli lihtsalt 100 2-3-meetrist vesivõsu taeva poole kasvamas ja kõik. nüüd on nagu mingi võra moodi asi ka näha ja saab suvel tegutseda.
korrastatud kastan
ühe sellise nuditud kastani harvendasin eelmisel aastal ära ja väga ilus jäi. 
ühesõnaga, mulle meeldib puid lõigata :)






No comments:

Post a Comment