Monday, October 7, 2013

sügis aias

kuna meil keerleb peas kasvuhoone mõte, siis oleme suht äraootaval seisukohal, mis meie aiast järgmisel aastal saama peaks. koht on nüüd selge, naabrinaine rääkis, et selle koha peal, mille meiegi välja valisime, on elupäevad klaasmaja olnud, ainult et eelmised omanikud võtsid selle maha perenaise aiatöö vastumeelsuse tõttu. kasvuhoone jaht alles käib, jälgime talvehindu, ehk siis saab miskit sobivat, kui mitte, tuleb endal ehitama asuda.
eelnevaga seoses eemaldasime paar mustsõstrapõõsast ja ilmselt tuleb maha võtta ka jupp vaarikaid, aga jällegi, elame-näeme. mis ma neist ikka praegu üles kakun, kui miskit asemele ei tulegi.
rajatud said imetore maasikakasvandus, mille kallal Herr Abikaasa tublisti vaeva nägi. taimed on nüüdseks kenasti juurdunud.
nädalavahetusel juurisime välja mitu ülekasvanud sarapuupõõsast (õue sai kohe valgem ja kenam), vanad kuivanud sirelid ja mõned imelikud ilupõõsavormid, mis paarkümmend aastat hooldamata (neist poleks enam eluvaimu saanud nagunii, sest taim vajab ikka kärpimises regulaarsust).
augustis lõikasin veidi elupuuhekki, mis on küll noor, kuid samuti käest lastud. loodan, et maja taga suudan taimedest pikapeale midagi heki laadset kujundada, maja ees aga tuleb sellest nagunii loobuda. eks harjutan siis seni niisama kätt ja teen taimkatseid.
torkasin mulda mõningad nartsissisibulad, tulpe plaanin veel varuda.
ei oska seisukohta võtta okaspuude talviseks katmiseks (meil siin on mõned kadaka-laadsed asjandused) ega ka selles osas, miks istutatud kibuvits ega väike äädikapuu ilusti kasvama ei taha hakata :(
lehed "riisus" kenasti omale kotti meie uus murumasin. minu jaoks on teine veidi raske ja robustne, aga Herr Abikaasa kiidab ja saab temaga hästi läbi. las nii jääbki ;)
õunad korjasime juba ammu ja ladustasime ema-isa keldrisse, nüüd jääb veel korjata ja kuivatada sügisõunad, et ikka kõike koduselt mõnusalt oleks.

No comments:

Post a Comment